טיפול בסבוריאה ללא תרופות (והקשר לכאבי ראש)

בדומה להרבה בעיות בריאותיות אחרות, גם מחלת העור המציקה הזו ניתנת לטיפול (כנראה) באמצעות תוספי מזון תמימים למדי ולא רק בטיפולים תרופתיים חריפים. שווה בדיקה.

לפני כ-15 שנים פנה עבדכם הנאמן לרופא עור, בתקווה למצוא מזור לבעיה ממנה סבל. באותם תקופה סבלתי מיובש קשה בעור הפנים והקרקפת, שגרם לגרד ואדמומיות בלתי נסבלים.

הרופא פסק מייד שמדובר בסבוריאה (Seborrheic dermatitis) ורשם לי שמפו מיוחד ומשחה עם חומר ממשפחת הסטרואידים, לא לפני שהזהיר אותי להשתמש בה במשורה. לשאלתי, הוא השיב שלא ידוע מה הגורם למחלת העור הדי-נפוצה הזו, אבל ידוע שהיא מחמירה בתקופות של מתח נפשי וכי שמירה על היגיינה ושימוש בקרם לחות יכולים לעזור.

וכך, נאלצתי לשמור על היגיינה ולא להיות במתח נפשי…

וברצינות: במשך הזמן למדתי לזהות מראש כשהתקפי הסבוריאה עמדו להתחיל, להקפיד על ניקוי זהיר אך תכוף של עור הפנים, להיערך מבעוד מועד עם קרם שמצאתי שעוזר (קרם לחות לתינוק של ד"ר פישר. לא, אין לי מניות לצערי. נטען שבימים אלה מפסיקים לייצר את הקרם הזה, אז ההמלצה הכללית היא לחפש קרם שומני ועשיר יחסית. פחות נעים לעור אבל יותר אפקטיבי).

במשחה הסטרואידית השתמשתי לעיתים רחוקות מאד ורק בלית ברירה, וטוב שכך – לתרופות מהסוג הזה עלולות להיות תופעות לוואי לא נעימות ובשימוש תכוף מדי לפעמים הן גם מפסיקות להשפיע.

רק לאחרונה, ודי במקרה, התברר לי שהמחקר אודות הסבוריאה התפתח ולא טרחו לעדכן אותי. כיום ידוע שבחלק מהמקרים, לפחות, סבוריאה קשורה לתזונה ולחסרים תזונתיים.

סבוריאה עשויה להיות קשורה להרכב לא תקין של שומנים בדם, במיוחד לנוכחות של עודף טריגליצרידים שנגרמת לעיתים קרובות מתפריט עשיר מדי בפחמימות ו/או אכילת יתר של ממתקים. במקרים אחרים, הגורם הוא חסר בויטמינים ממשפחת B, בעיקר B2, B6 או ביוטין.

שימו לב שאת שני הראשונים קל יחסית לקבל, ממזונות מהחי (בעיקר איברים פנימיים כמו כבד), פטריות, שמרי בירה או תוספים שאפשר לקנות בכל בית מרקחת או חנות למוצרי טבע.

ביוטין (ויטמין B7) הוא סיפור אחר. מצד אחד, יש כמויות קטנות שלו בהרבה מוצרי מזון, לכן מקובל לטעון שחסר בויטמין הזה הוא די נדיר. מצד שני, יש מקרים בהם אנשים סובלים מחסר בביוטין והסיכוי שזה יתגלה הוא די קטן.

ביוטין הוא ויטמין די מיותם – הוא כמעט אף פעם לא מופיע בטבלאות ערכים תזונתיים, קשה למצוא אותו במוצרי מולטי-ויטמין או במוצרים מועשרים וגם לא כל בית-מרקחת וחנות למוצרי טבע מוכרים אותו (תתקשרו לפני או תקנו באינטרנט אם אתם צריכים). גם רוב הרופאים לא יודעים עליו כלום.

בכל אופן, חסר ביוטין עשוי להיות הגורם לסבוריאה ולמחלות עור אחרות, נשירת שיער, ציפורניים חלשות ועוד בעיות שאולי סבלתם מהן – דלקות עיניים, דיכאון, עייפות, בעיות נוירולוגיות שונות.

זה כמובן לא אומר שבכל מקרה של בעיות עור, שיער וציפורניים או כל בעיה נוירולוגית או דיכאון ביוטין הוא התשובה. ובכל מקרה, לפני שאתם רצים לקנות תוסף ביוטין כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם, אם כי יש לומר שהרפואה אינה יודעת לומר יותר מדי דברים על הויטמין הזה או על הנזקים האפשריים של שימוש יתר בו.

בכל אופן, ביוטין וויטמינים אחרים ממשפחת B (שלא תמיד יש יתרון לקחת אותם ביחד בצורה של "B Complex") עשויים להיות קשורים לסבוריאה וגם לבעיות נוירולוגיות. לכן, אם טיפולים תרופתיים שקיבלתם לא הועילו לכם ואתם ממשיכים לסבול גם מכאבי ראש וגם מסבוריאה, זו בהחלט אופציה שכדאי לבדוק. וגם: תאכלו פחות ממתקים.

השאר תגובה