הקשר בין גלולות למיגרנה

מספר קוראות פנו אלינו ושאלו האם יש קשר בין הגלולות שהן נוטלות לבין מיגרנות מהן הן סובלות. ובכן, יש הרבה להגיד על הנושא ובפוסט הנוכחי ננסה לגעת בנקודות העיקריות.

גלולות למניעת היריון נחשבות בדרך-כלל לבטוחות לשימוש ורוב הנשים שנוטלות אותן לא סובלות מתופעות לוואי מיוחדות. יש סיכונים שכרוכים בשימוש ארוך טווח בהן (מומלץ לקרוא את המאמר של פרופ' דורית הוכנר בנושא) אבל לעיתים רחוקות מציינים בהקשר זה בעיות "פעוטות" כמו מיגרנות.

אבל האם גלולות יכולות לגרום למיגרנות? האם הן מונעות מיגרנות? ובכן, עבדכם הנאמן נאלץ להשיב על השאלות האלו לא על סמך נסיונו האישי אלא על סמך קריאה ושיחות (רבות) עם נשים מיגרנוטיות והתשובה שלי בוודאי לא מחליפה שיחה עם רופא נשים. מכל מקום, להלן כמה קצוות חוט שאספתי עבורכן.

ראשית, אצל אנשים רבים ובעיקר אצל נשים, ישנו קשר ברור בין המאזן ההורמונלי לבין העיתוי, התדירות והעוצמה של התקפי מיגרנה, ולכן ברור שנטילה או אי נטילה של גלולות עשויה ואף אמורה להשפיע.

אצל נשים רבות שכיחות ועוצמת המיגרנות דווקא יורדת כתוצאה מנטילת גלולות, אבל אצל חלקן ההפסקה בין חפיסות גורמת לירידה מהירה ברמת האסטרוגן שעלולה לשמש טריגר להופעת מיגרנות (כדאי לקרוא על המחקר של קרן אגדיוס מהמרכז הנורבגי לחקר כאבי ראש).

רופאי נשים ממליצים לעיתים למי שסובלות מבעיה כזו להשתמש בגלולות במינון נמוך יותר, או פשוט להחליף את סוג הגלולה, מה שלעיתים קרובות פותר את הבעיה בלי שום שינוי נוסף. עוד פתרון אפשרי הוא שימוש במדבקות אסטרוגן בימי ה-PMS; לא יצא לי לדבר עם נשים שניסו את הפתרון הזה אבל יש רופאים שממליצים עליו.

הנחיה מיוחדת נוגעת למי שסובלות מהתקפי מיגרנות עם אאורה ("מיגרנה קלאסית"). במחקר שנערך בבית-החולים איכילוב ותוצאותיו פורסמו ביולי 2009, נמצא קשר בין מיגרנות מהסוג הזה לבין הסיכון ללקות בשבץ.

מכיוון שמחקרים קודמים הוכיחו שגם נטילות גלולות משולבות (אסטרוגן+פרוגסטרון) מגדילה את הסיכון הזה, ההמלצה למי שסובלות ממיגרנה קלאסית היא לא להשתמש כלל באמצעי מניעה שכוללים אסטרוגן אלא רק כאלה שמבוססים על פרוגסטרון. אני ממליץ להיזהר גם עם הפתרון הזה כי נתקלתי במקרים של נשים שגלולות כאלו גרמו להן לדיכאון.

השאר תגובה