אבחנה שגויה: טעות או רשלנות?

אם תחפשו מידע על תביעות רשלנות רפואית, תמצאו בעיקר – לא עלינו – מידע על גידולים, מפרצות מוחיות, וצרות אחרות שלא אובחנו בזמן או אובחנו בטעות כמיגרנה. ומה לגבי אנשים שמסתובבים שנים עם מיגרנות ולא מטופלים כראוי, בגלל אבחון שגוי?

במשך השנים ראיתי (וגם ציטטתי כאן בבלוג) כל מיני נתונים שהגיעו מרחבי העולם על היקף השגיאות באבחון כאבי ראש. בלי לחזור על כל הנתונים, בסך-הכל אפשר לומר שחולה המיגרנה הממוצע נאלץ להמתין מספר שנים ולקבל מספר אבחנות שגויות, לפני שיזוהה ויטופל כראוי.

אישית, אני יכול להעיד מנסיוני שחל שינוי גדול בתחום הזה במשך השנים. כשנבדקתי ואובחנתי על-ידי רופאי משפחה ונוירולוגים בשנות השמונים והתשעים, חלקם קבעו שיש לי מיגרנה, אחרים קבעו בוודאות שאין לי אבל לא ידעו לומר מה יש, והיו עוד אבחנות שגויות נוספות. אף אחד מהרופאים לא אבחן את הבעיה שבגללה הגעתי להיבדק: כאב ראש מקבצי.

כדי להכניס דברים לפרספקטיבה הנכונים, כדאי לומר להגנת רופאיי במשך השנים, שהמחקר המדעי של כאבי הראש התקדם הרבה ב-30 השנים האחרונות. לא רק שמבינים יותר אלא שיודעים לסווג טוב יותר וכתוצאה מכך גם לאבחן במדויק יותר. לפני 30 שנה היה אפשר לקרוא על כאב הראש המקבצי בספרות, אבל בחצי תריסר שמות שונים.

בסופו של דבר, גם אחרי שאוחדו האבחנות השונות, מדובר על כ-0.4 אחוז מהאוכלוסייה. כלומר, לרופא משפחה ממוצע יהיו במקרה הגרוע רק מטופלים בודדים שסובלים או יסבלו מהבעיה, ברמות חומרה שונות, בנקודה כלשהי בזמן או לאורך כל ימי חייהם.

קשה לומר אותו הדבר על מי שסובל ממיגרנה מצויה, שהיא בעיה שכיחה מאד. מצד שני, אצל אלה הסימפטומים, עוצמתם ותדירותם, יכולים להיות מגוונים מאד ושונים מאד ולרובם אין ביטוי פיזי קבוע מחוץ לזמן ההתקף. ומצד שני, אם חולה מגיע לרופא המשפחה שלו ואומר שהוא סובל מכאבי ראש בצד אחד, מלווים בבחילה וברגישות לאור, ומאובחן כסובל מסינוסיטיס – ונתקלתי בכמה מקרים כאלה – זה, לדעתי הצנועה, גובל ברשלנות.

אבל מכאן ועד תביעה הדרך ארוכה. קל לתבוע כאשר יש נזק בריאותי בולט או נכות או כשמישהו מת חו"ח. לתבוע, לזכות ולקבל פיצוי על כאב שאין ערובה לכך שעוצמתו ושכיחותו היו נמוכות יותר בטיפול שונה, זה הרבה יותר קשה – בעיקר כשהראיות המרכזיות מבוססות על תחושותיו הסוביקטיביות של התובע. והרי ממילא, הקו הראשון בטיפול בכאבי ראש – גם כאלה שחשודים כמיגרנה – יהיה באמצעות משככי כאבים קלים, בדיוק כמו בכל כאב אחר.

אני לא משפטן, אבל למיטב ידיעתי בתביעות רשלנות רפואית יש הנחה שאבחונים שגויים קורים, ושאלת המפתח היא מה יכול היה הרופא לעשות שלא עשה. לדוגמא, האם יש שמקובל לבצע ולא התבצעו זו יכולה להיות רשלנות. במקרה של מיגרנה וכאבי ראש כרוניים אחרים, רוב הבדיקות ממילא מיועדות לשלול מחלות אחרות ולא להוכיח את קיומה של המיגרנה.

השאר תגובה